Τηλ.: 210 9241548
Γενική Ορθοπαιδική
Υπερηχογράφημα μυοσκελετικού
Τα τελευταία χρόνια το υπερηχογράφημα μυοσκελετικού μπήκε για τα καλά στην ορθοπαιδική, χρησιμοποιούμενο τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Εκτελώντας ένα υπερηχογράφημα στην πάσχουσα περιοχή, ο γιατρός μπορεί πλέον να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει παθολογικές καταστάσεις. Στο παρελθόν θα απαιτείτο να υποβληθεί ο ασθενής στη διενέργεια δαπανηρών, χρονοβόρων και ενδεχομένως επιβλαβών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες ή/και μαγνητική τομογραφία. Το υπερηχογράφημα είναι απολύτως ασφαλές (χρησιμοποιείται σε εγκύους και αγέννητα βρέφη) και εκτελείται σε λίγα λεπτά στην πρώτη επίσκεψη, χωρίς να χρειάζεται κανείς να κλείνει έπειτα ραντεβού σε κάποιο ακτινολογικό κέντρο και μετά επανεξέταση από τον ορθοπαιδικό.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες, το υπερηχογράφημα μυοσκελετικού έχει παρόμοια αξιοπιστία με την μαγνητική τομογραφία για παθήσεις όπως:
Εκεί που το υπερηχογράφημα μυοσκελετικού έχει φέρει επανάσταση είναι οι παρακεντήσεις. Στο παρελθόν, οι ενέσεις σε κάποια περιοχή γινόταν στα τυφλά. Με την υπερηχογραφική καθοδήγηση, μπορεί πλέον ο ορθοπαιδικός να είναι απολύτως σίγουρος πως η βελόνα βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει, πως η αναρρόφηση κάποιου υγρού ή αιματώματος είναι πλήρης, πως η έγχυση κάποιου φαρμάκου έγινε στοχευμένα στη βλάβη και όχι κάπου εκεί κοντά και –εξίσου σημαντικό– πως δεν υπάρχουν ευγενή στοιχεία (αγγεία, νεύρα) στην πορεία της βελόνας. Έτσι, με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη παρακέντηση, όπως γίνεται στο ιατρείο, ο ασθενής μπορεί να είναι σίγουρος πως η ένεση στην οποία υποβλήθηκε έγινε με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια.
Τενοντίτιδα
Ο τένοντας είναι ένας ινώδης ιστός που συνδέει τους μυς με τα οστά. Αποτελείται από κολλαγόνο και ελαστικές ίνες και περιβάλλεται από μια διπλή μεμβράνη με υγρό. Όταν ένας τένοντας υποβληθεί σε καταπονήσεις που ξεπερνούν τα όρια αντοχής του, ο οργανισμός αντιδρά προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή. Αυτό ονομάζεται τενοντίτιδα, και αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα της ορθοπαιδικής.
Όταν συσπάται ένας μυς, ασκεί δύναμη στον τένοντά του ο οποίος με τη σειρά του ασκεί δύναμη στο οστό που προσφύεται. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η κίνηση στο ανθρώπινο σώμα. Ένας τένοντας είναι κατασκευασμένος να υπόκειται στις δυνάμεις που του εξασκεί ο μυς καθώς και στην αντίσταση που προβάλλει το οστό μέχρι ενός ορίου. Όταν οι δυνάμεις αυτές επαναλαμβάνονται εκατοντάδες φορές την ημέρα και ιδίως όταν υπάρχει και αυξημένη αντίσταση στην κίνηση, όπως όταν σηκώνουμε κάποιο βάρος επανειλημμένα, τότε υπερβαίνονται τα όρια αντοχής του τένοντα. Ο τένοντας τότε ερεθίζεται και κάποιες από τις ίνες του μπορεί να ακόμα και να σπάσουν. Ο οργανισμός προσπαθεί να απομακρύνει τα σπασμένα αυτά κομμάτια σαν να ήταν ξένα σώματα, προκαλώντας φλεγμονή. Αυτός λοιπόν ο ερεθισμός και η φλεγμονή αποτελούν την οξεία τενοντίτιδα. Σε δεύτερο χρόνο, ο οργανισμός προσπαθεί να επισκευάσει τον φθαρμένο αυτό τένοντα.
Ενδέχεται ωστόσο αντί να ανακατασκευαστεί φυσιολογικός τένοντας, να δημιουργηθεί ουλή, με τον ίδιο τρόπο όπως δημιουργούνται οι ουλές και σε άλλες κακώσεις. Ο τένοντας τότε αποτελείται από φυσιολογικό αλλά και ουλώδη ιστό, και είναι πιο επιρρεπής σε χρόνιο ερεθισμό και υποτροπές της φλεγμονής. Αυτό πλέον αποτελεί τη χρόνια τενοντίτιδα.
Το κύριο αίτιο της τενοντίτιδας είναι η καταπόνηση λόγω υπέρχρησης. Γενικά, όταν κάνει κάποιος την ίδια επαναλαμβανόμενη κίνηση συνεχώς, αυξάνει η πιθανότητα να παρουσιάσει οξεία τενοντίτιδα. Αν αυτή δεν επουλώσει επαρκώς, τότε εμφανίζεται η χρόνια τενοντίτιδα. Έτσι, κάποιες μορφές εργασίας, άθλησης και ενασχόλησης με συγκεκριμένες δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Άλλοι ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι η μειωμένη ελαστικότητα και δύναμη σε μια άρθρωση, η αυξημένη ηλικία και η κακή κυκλοφορία του αίματος, όπως παρατηρείται π.χ. σε διαβητικούς ή καπνιστές.
Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε τένοντα οπουδήποτε στο σώμα. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές (κάποιες έχουν και ιδιαίτερη επωνυμία) είναι:
• Τενοντίτιδα στροφικού πετάλου ή περιαρθρίτιδα στον ώμο
• Επικονδυλίτιδα στον αγκώνα
• Τενοντίτιδα De Quervain στον καρπό – αντίχειρα
• Τροχαντηρίτιδα στο ισχίο
• Τενοντίτιδα τετρακεφάλου ή επιγονατιδικού στο γόνατο
• Τενοντίτιδα Αχιλλείου τένοντα στην ποδοκνημική
Τα συμπτώματα της τενοντίτιδας κυμαίνονται ανάλογα με τη βαρύτητα από οίδημα, αίσθημα θερμότητας και ενόχληση ως διαξιφιστικό, έντονο πόνο που κάνει την όποια κίνηση ανυπόφορη. Σε χρόνιες καταστάσεις τα συμπτώματα εμφανίζουν ύφεση για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ οι εξάρσεις πυροδοτούνται από ελάχιστη καταπόνηση. Η διάγνωση της πάθησης μπορεί να επιβεβαιωθεί με τη διενέργεια μυοσκελετικού υπερηχογραφήματος, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρόμοια αξιοπιστία με τη μαγνητική τομογραφία.
Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από την ανατομική περιοχή που πλήττεται, τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τη χρονιότητα της πάθησης. Γενικά, η ανάπαυση και η εφαρμογή είτε πάγου είτε θερμότητας αποτελούν βασική αρχή για όλες τις μορφές και τύπους τενοντίτιδας. Τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη αποτελούν πρώτη γραμμή θεραπείας, έχουν ωστόσο σημαντικές παρενέργειες και αντενδείξεις και θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από ιατρική συμβουλή. Η φυσιοθεραπεία ακολουθεί μετά τη φαρμακευτική αγωγή. Έχει ρόλο κυρίως στο να βοηθήσει στη φυσιολογική επούλωση του τένοντα και να αυξήσει τη δύναμη και την ελαστικότητά του, ώστε να αποφευχθούν υποτροπές της νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να εφαρμόζεται ενέσιμη θεραπεία. Οι ενέσεις αυτές παραδοσιακά γίνονταν με κορτιζόνη, ενώ πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιολογικές θεραπείες όπως αυτόλογα αιμοπετάλια (μέθοδος PRP). Οι ενέσεις αυτές εκτελούνται με τον πιο σύγχρονο τρόπο, δηλαδή με υπερηχογραφική καθοδήγηση. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να είναι σίγουρος πως η ένεση στην οποία υποβλήθηκε έγινε με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις και εφ’ όσον δεν υπήρξε ανταπόκριση στη συντηρητική θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.
Η πρόληψη των υποτροπών της νόσου απαιτεί, όπως προαναφέρθηκε, την ενδυνάμωση και την αύξηση της ελαστικότητας του πάσχοντος τένοντα. Αυτό γίνεται είτε με ασκήσεις που κάνει κανείς μόνος του ή πιο συχνά, με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή. Εξίσου σημαντική είναι και η αλλαγή στον τρόπο και στη στάση εργασίας, με τη χρήση εργονομικής καρέκλας ή εργονομικών βοηθημάτων –π.χ. πληκτρολόγιο και ποντίκι. Στους αθλητές επιβάλλεται η χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και πιθανόν η αλλαγή του προπονητικού προγράμματος με έμφαση στη σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία. Τέλος, ωφέλιμα είναι και κάποια ορθοπαιδικά είδη όπως περικάρπια, περιαγκωνίδες, πέλματα σιλικόνης και άλλα.
Οστεοαρθρίτιδα ή Εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων
Βιολογικές θεραπείες – Αυτόλογα αιμοπετάλια
Ορθοπαιδική Ποδιού
Διάστρεμμα Ποδοκνημικής
Πελματιαία απονευρωσίτιδα
Τενοντίτιδα Αχιλλείου
Ορθοπαιδική Ισχίου
Ανατομία του ισχίου
Ολική αρθροπλαστική ισχίου
Ορθοπαιδική Γόνατος
Ανατομία του γόνατος
Ρήξη μηνίσκου
Ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου
Χονδροπάθεια επιγονατίδας
Αρθροσκόπηση γόνατος
Ολική αρθροπλαστική γόνατος
Ορθοπαιδική Ώμου
Ανατομία του ώμου
Παθήσεις στροφικού πετάλου – Τενοντίτιδα και ρήξη
Υπακρωμιακή προστριβή
Παγωμένος ώμος
Ορθοπαιδική Σπονδυλικής Στήλης
Σπονδυλική στήλη - Αιτίες πόνου
Μικροδισκεκτομή
Κυφοπλαστική
Γενικά: Τα συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα προκαλούνται όταν στην σπονδυλική στήλη ασκηθεί δύναμη παραπάνω από το όριο αντοχής της. Αν και παρατηρούνται και σε νέους ανθρώπους μετά από κάποια κάκωση, στη συντριπτική πλειοψηφία αφορούν οστεοπορωτικούς ασθενείς.
Αίτια: Το κύριο αίτιο των καταγμάτων αυτών είναι η οστεοπόρωση. Τα οστά γίνονται αδύναμα και παθαίνουν καθίζηση και συμπίεση. Ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως η άρση ενός βάρους λίγων κιλών ή και ένα δυνατό φτέρνισμα μπορεί να προκαλέσουν τέτοιο κάταγμα σε ασθενείς με οστεοπόρωση. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να συμβούν σε άτομα με άλλες παθήσεις ή έπειτα από τραυματισμό.
Συμπτώματα: Ένα αιφνίδιο άλγος στη σπονδυλική στήλη σε άτομα άνω των 50 ετών θα πρέπει πάντα να διερευνάται για την πιθανότητα συμπιεστικού κατάγματος. Ο πόνος ωστόσο δεν είναι πάντα το κύριο σύμπτωμα των καταγμάτων αυτών. Αυτό συμβαίνει διότι η συμπίεση μπορεί να είναι σταδιακή, οπότε και ο πόνος είναι λιγότερος σε ένταση. Η προοδευτική παραμόρφωση και κύφωση της σπονδυλικής στήλης είναι το αποτέλεσμα τέτοιου είδους καταγμάτων.
Αντιμετώπιση: Τα συμπιεστικά σπονδυλικά κατάγματα αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με τη μέθοδο της κυφοπλαστικής. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ενισχύει το σπονδυλικό σώμα, αποκαθιστά την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης και ανακουφίζει από τον πόνο.
Διαδικασία: Ο ασθενής λαμβάνει πρηνή θέση (μπρούμυτα) με μαξιλάρια στον κορμό και τη λεκάνη. Στην περιοχή μόλις πάνω από το κάταγμα γίνεται αρχικά ενδελεχής αντισηψία και ένεση τοπικού αναισθητικού. Αφ’ ότου αναισθητοποιηθεί η περιοχή γίνεται εισαγωγή μιας μεγάλου διαμέτρου βελόνης υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο –χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα ακτίνων Χ. Δια μέσου της βελόνης εισέρχεται στο σώμα του σπονδύλου ένα μπαλόνι, το οποίο φουσκώνοντας ανατάσσει το συμπιεστικό κάταγμα. Το μπαλόνι αφαιρείται και στο κενό που έχει δημιουργηθεί εγχέεται οστικό τσιμέντο. Η βελόνη αφαιρείται και εφαρμόζεται αυτοκόλλητο επίθεμα στην περιοχή. Η επέμβαση γίνεται χωρίς τη χορήγηση αναισθησίας –μπορεί να χορηγηθεί απλή μέθη αν το επιθυμεί ο ασθενής.
Αποκατάσταση: Ο ασθενής παραμένει κλινήρης για λίγες ώρες, ώσπου να στερεοποιηθεί το οστικό τσιμέντο. Αναλόγως της κατάστασης της υγείας του, εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα ή την αμέσως επόμενη. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι άμεση και αμέσως μετά το εξιτήριο, επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Νωτιαία επισκληρίδιος παρακέντηση
Ορθοπαιδική Χεριού
Επικονδυλίτιδα
Σύνδρομο Καρπιαίου σωλήνα
Εκτινασσόμενος δάκτυλος
Τενοντοελυτρίτιδα De Quervain
Ωλένια νευρίτιδα
Πολιτική για τα cookies
Ένα cookie είναι ένα απλό αρχείο κώδικα που αποθηκεύεται στον υπολογιστή ή στην κινητή συσκευή σας από τον διακομιστή ενός ιστότοπου και μόνο αυτός ο διακομιστής είναι σε θέση να ανακτήσει ή να διαβάσει τα περιεχόμενα αυτού του cookie. Κάθε cookie είναι μοναδικό για το φυλλομετρητή σας. Περιέχει κάποιες ανώνυμες πληροφορίες, όπως ένα μοναδικό αναγνωριστικό και το όνομα του ιστότοπου και κάποια ψηφία και αριθμούς. Το cookie επιτρέπει σε έναν ιστότοπο να θυμάται πράγματα, όπως οι προτιμήσεις σας ή το τι περιέχεται στο καλάθι αγορών σας.
Τα cookies που συλλέγουμε είναι τα εξής:
ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ | COOKIE | ΔΙΑΡΚΕΙΑ |
google.com | _ga _gat _gid 1P_JAR APISID DV HSID NID SAPISID SID SIDCC SSID UULE | Τα cookies στατιστικής ανάλυσης βοηθούν τους ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας να καταλάβουν πώς διαδρούν οι επισκέπτες με την ιστοσελίδας συλλέγοντας και αποστέλλοντας ανώνυμες πληροφορίες. |